PRAVILA UPORABE IN DOZIRANJE MINERALNE SMOLE

Tradicija uporabe mineralne smole – mumio narekuje določene postopke priprave in uporabe, da bi se dosegla kar največja učinkovitost pri omilitvi ali odpravi določenega bolezenskega stanja. Zaradi kompleksnosti delovanja mineralne smole na organizem je potrebno upoštevati navodila. Pri pravilni uporabi se večinoma dosegajo dobri rezultati. S doslednim upoštevanjem receptov uporabe mineralne smole se doseže uspešnost zdravljenja pri 65 do 96 % bolezenskih primerov.

Prehransko dopolnilo na bazi mineralne smole, ki se bo uporabljalo, mora vsebovati oznako za kvaliteto in neoporečnost. Uporabnik mineralne smole se lahko sam prepriča o pristnosti na zelo enostaven način. Košček smole se vzame v roko in preprosto pregnete. Kvalitetna smola se zmehča od toplote rok, za razliko od ponaredkov, ki ne spremenijo konsistence.

Drugi način preverjanja kvalitete mineralne smole je s pomočjo mačke. Košček smole se pomeša z mačjo hrano in počaka, ali jo bo mačka zaužila. Če mačka zavrne tako hrano, mineralna smola ni kvalitetna.

Priprava in doziranje: 

Najbolj pogosto se smola pripravi za uporabo tako, da se 5 g mumio v prahu ali smolnati obliki raztopi v 20 velikih (jušnih) žlicah prekuhane in ohlajene vode. Takrat ena velika jušna žlica raztopine vsebuje približno 0,25 g mumio. Pri uporabi upoštevamo, da ena čajna žlička vsebuje okoli 0,2 g in ena mala žlička raztopine vsebuje okoli 0,1 g mineralne smole. Pripravljeno raztopino je potrebno hraniti v hladilniku ali na drugem temnem in hladnem mestu. Potrebna doza raztopine mineralne smole za dnevno zaužitje odraslih oseb je odvisna od telesne mase posameznika:

Odrasli: telesna masa

Enkratna doza smole mumio

do 70 kg

0,2 g

70 do 80 kg

0,2 do 0,3 g

80 do 90 kg

0,3 do 0,4 g

nad 90 kg

0,4 do 0,5 g

Po prepričanju dr. A. Š. Šakirova je pri otrocih potrebno posamezne doze mineralne smole primerno zmanjšati, predvsem glede na starost in s tem povezano telesno maso. Doze so prilagojene naslednji preglednici:

Starost otrok

Enkratna doza smole mumio

od 3 meseca starosti do 1 leta

0,001 do 0,002 g

od 1 leta starosti do 9 let

0,05 g

od 9 let starosti do 14 let

0,1 g

starejši od 14 let

0,2 g

V tradicionalni medicini vzhoda se mumio zaužije dvakrat dnevno na prazen želodec. Z zaužitjem raztopine se želi dobiti čim večji izkoristek posameznih sestavnih elementov. Predhodno zaužita hrana lahko določene mikroelemente iz smole absorbira in ti ne preidejo v zadostni količini pravočasno v kri.

Univerzalni recept uporabe mineralne smole - mumio:

V primeru, ko se bolnik ne more odločiti kateri recept od ponujenih bi uporabil, se peroralno zaužije doza 0,2 do 0,25 g smole približno 30 min pred zajtrkom ter pred spanjem, približno 2 uri po večerji. Ob vsakem odmerku se lahko zaužije 1dl mleka, soka, vode ali jušna žlica medu. Terapija zdravljenja traja povprečno 30 dni. Po enomesečni prekinitvi peroralnega uživanja smole se ponovi še 1 do 2 terapiji. Kasneje se terapija ponovi po potrebi, glede na potek zdravljenja.

Pojasnilo: Če je v receptu predpisano zaužiti mumio 30 minut pred zajtrkom, to pomeni, da se istega lahko spije kadarkoli pred tem časom (vedno na prazen želodec). Pri užitju smole 2 uri po večerji pomeni, da se raztopina lahko spije tudi kasneje. Izjeme so recepti pri bolezni žolča, jeter, trebušne votline, sladkorni bolezni ali pri ledvičnih kamnih. Takrat je potrebno raztopino smole zaužiti v točno predvidenem času.

Recepte za uporabo smole je potrebno dosledno upoštevati, tudi v primerih neobičajno natančnih terminov, predpisanih za zaužitje, npr. 45 min ali 3 ure po jedi.

Po jutranjem zaužitju smole je dobro, da telo ni izpostavljeno fizičnim naporom naslednjih 15 do 20 min. Zaužitje mineralne smole pred telovadbo ali pred drugo intenzivno fizično dejavnostjo predvideva mirovanje v trajanju 30 min.

Omenil bi še eno pravilo uporabe smole mumio; približno 20 min pred in 20 min po peroralnem zaužitju se spije največ deciliter vode ali druge tekočine, razen če v posameznem receptu ni drugače predvideno.

V praksi uporabe mineralne smole prevladujeta dva pristopa k zdravljenju: pri prvem pristopu, ki je najbolj pogosto uporabljen; se zdravljenje izvaja 25 do 30 dni. Po vsaki končani terapiji nastopi prekinitev uživanja smole v trajanju 15 do 30 dni.

Drugi pristop zdravljenju predvideva naslednje; posamezna terapija zdravljenja traja 10 dni. Prekinitev uživanja smole med terapijami je 5 dni kasneje pa 10 dni. Redki so primeri uporabe smole dlje od 30 dni brez prekinitve, npr. recepti pri zdravljenju tuberkuloze ali pri odpravljanju zdravstvenih težav zaradi radiacije.

Enkratna doza zaužitja mineralne smole je 0,2 do 0,3 g, kar pomeni da je dnevna doza za peroralno zaužitje 0,4 do 0,6 g.

V primeru uporabe močnejše doze smole se je potrebno posvetovati z zdravnikom, ki pozna princip delovanja mineralne smole. Pri samoiniciativni izbiri določenega recepta je potrebno dozo smole zmanjšati na 0,35 do 0,4 g, ob uporabi enega odmerka dnevno.

Tradicionalna medicina priporoča užitje raztopljene mineralne smole tako, da se predvidena količina raztopi v prekuhani in ohlajeni (lahko topli) vodi. Kvalitetna smola se sama (brez mešanja) popolnoma raztopi v približno 10 minutah, predvsem odvisno od predvidene količine.

Če recept predpisuje raztopiti v sadnem, zelenjavnem soku ali mleku in/ali pomešati z medom, se priporoča, da se mumio najprej raztopi v majhnem delu (nekaj kapljic) vode in potem primeša predpisani tekočini. Opisano velja posebej v primeru, če so tekočine oljnate, ker je mineralna smola v oljih netopna.

V primerih, ko ljudje ne prenesejo mleka ali če iz katerega koli drugega razloga ne želijo upoštevati natančna navodila določenega recepta, se mumio raztopi le v vodi. Razen vode se mineralna smola lahko raztaplja v mlačnem mleku ali čaju.

Če v receptu ni drugače povedano, se en odmerek smole (0,2 g) raztopi v eni do treh jušnih žlicah vode, ali v kateri drugi tekočini; mleku, soku, čaju.

Pri določenih receptih se omenja procentualna raztopina smole mumio, pri čemu ni definirana skupna količina. Takrat se sorazmeren delež smole v gramih enostavno raztopi v decilitru vode. Postopek se ponovi tolikokrat, da količina raztopine ustreza potrebam terapije. Raztopina smole se pripravlja za 10 dni terapije. Ko je potrebno za zdravljenje uporabiti večjo količino smole za en cikel terapij, se skupna količina mineralne smole razdeli na več manjših enot. Pred pričetkom nove terapije se vsakokrat pripravi nova, sveža raztopina smole. Pripravljeno raztopino mineralne smole je priporočljivo hraniti v hladilniku. Edina oblika razen surove smole mumio, ki se lahko hrani dlje časa je raztopina smole, pomešana z medom.

V primeru, da je v receptu poudarjeno uporabiti toplo ali mlačno raztopino in je pripravljena količina raztopine večja od potrebne enkratne doze, se iz skupne raztopine odvzame potrebna količina, ki se pogreje v skodelici ali kapalki. Nikoli ni potrebno, da se pogreva celotna pripravljena količina raztopine. Raztopino se ne drži dlje časa na sobni temperaturi z namenom segrevanja! Neraztopljeno mineralno smolo je potrebno hraniti v hladilniku ali zamrzovalniku. Če je pravilno zapakirana in v nepoškodovani embalaži, se njena kvaliteta ne bo zmanjšala tudi, če bo dlje časa izpostavljena sobni temperaturi.

V obdobju uporabe mineralne smole se priporoča uživanje lahko prebavljive hrane, sadja in zelenjave. Uživanje alkoholnih pijač v času terapije ni dovoljeno. Ko se smola uporablja z namenom izboljšanja športnih dosežkov ali prilagajanja novim okoliščinam (adaptacija), je pitje alkohola potrebno zmanjšati na minimum, npr. tako da se vzdržimo pitja piva ali vina, vsaj 2 do 3 ure pred ali po zaužitju smole mumio. V splošnem je dobro in priporočljivo v času zdravljenja uživanje mleka, kefirja, jogurta in naravnih sokov, jesti sadje, zelenjavo ter pitje zadostne količine vode. Dodatno koristi vsakodnevno uživanje medu in višanje telesne aktivnosti z različnimi dejavnostmi, npr. s športom ali s sprehodom.

Samostojno postavljanje diagnoze bolezni ali samozdravljenje odsvetujemo. Potrebno je posvetovanje z osebnim zdravnikom ali zdravnikom specialistom za določeno bolezensko stanje.

Prehransko dopolnilo, ki se bo uporabilo mora imeti oznako sistema kakovosti in neoporečnosti, saj v drugem primeru, ko ni ustreznih oznak, lahko pride do manipulacije s ponaredki, kar je razmeroma pogosto.